Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2008 17:05 - "Модерна" приказка (или как свещеното място се превърнало в "цигарена долина")
Автор: veselushka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6401 Коментари: 4 Гласове:
0



ПРЕДИСТОРИЯ

Свещеното място

Чували ли сте за Белинташ? Свещеното място се намира в Родопите и представлява скалисто плато, където някога е съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий.

Мястото е много интересно - скалите на Белинташ са се получили в резултат от изригване на вулкан и стоят някак странно сред околната растителност.

Ако носите компас, ще видите как стрелките му на това място "полудяват". През зимата пък снегът се топи веднага, щом докосне повърхността на вулканичната скала.

Въпроси

Изсечените симетрични улеи и многобройните ямки (някои подобни на стъпки) будят хиляди въпроси...

Ванга казва в началото на 90-те : "Белинташ ще разкрие своите тайни, когато там загинат 8 души".

"Много хора са опитвали да стигнат до Белинташ, но голяма част от тях не са успявали, просто защото "нещо неочаквано" им се е случвало по пътя към високите скали", пише Selo.bg.

Засега загиналите са двама - покосени от мълнии, а тайните остават неразкрити...

Догатки

Изследователите астрономи виждат по вдълбаните в скалите останки грандиозна древна астрономическа обсерватория, а според по-религиозните до Беленташ са стигали водите на Потопа и на неговите "халки" е бил привързан Ноевият ковчег. Хората с по-развинтена фантазия пък смятат мястото за междинна космическа площадка на НЛО. 

ИСТОРИЯ

Моята среща с Белинташ

Аз... аз отидох там да го усетя. Да видя какво е за мен Белинташ. Да потърся своята истина.

За жалост този ден доста хора бяха успели да се докопат до заветното място и гърлени женски смехове кънтяха из цялата околност. Никакво спокойствие, нямаше я необходимата ми тишина, за да се "слея" с усещането си за мястото.

Куткудякащите госпожи се приготвяха за тръгване (за моя радост), а аз, дочаквайки щастливия миг, когато те ще са далече от мен, търпеливо правех оборка на цигарите, изпушени по време на престоя им и на този на 2-3 групи преди тях. Седящата наблизо двойка не се трогна от действията ми и продължи да си чопли семки на това чудато място, сякаш е на стадьона и се радва на поредния селски мач. Хубаво всеки с разбираннията си, ама поне не замърсявайте!!! И, ако може, по-тихичко!

В крайна сметка успях да се откъсна от противната "циливилизакция" на една по-трудно достъпна скаличка. Затворих очи за секунди. И магията ме обгърна. Макар и за малко, но беше достатъчна да си тръгна полудоволна. Доволна заради досега до Белинташ и недоволна при мисълта, че след посещението на следващата група той отново ще бъде заринат с фасове. Не сте ли чували за найлонови пликчета?! Пуши ви се, добре, ама к"во ви пречи да си отнесете фаса в торбичка с евентуалните ви боклуци?!

ИЗВОД

Наистина "камакът на познанието" (както е преводът на Белинташ от древен тюркски език) не е за всеки и не би трябвало всеки да може да го достигне. Защото такова прекрасно място заслужава да се отнасяме с уважение към него!

БЕЛИНТАШ В СНИМКИ 

Каменният сфинкс, охраняващ светилището от хилядолетия:
image


Една от легендите за Белинташ гласи, че Александър Македонски при опита си да покори траките, населяващи Родопа, е преминал от тук,при което тежащата му 800 килограма колесница попада в ръцете на жреците.Те я скрили в пещера, чието място е неизвестно и до днес.
image
Може би по този път, издялан в скалата е преминала скъпоценната колесница. 


За изкачване към свещенното плато древните са изсекли в скалата удобно стълбище.
Личат и отворите, в които е бил поставен обезопасяващ парапет... 
image


Тук с повече въображение могат да бъдат видяни скалните халки, за които според легендата е бил привързан Ноевият ковчег... 
image


Правилен отвор с прецизно изработен жлеб ни поставя трудната задача да си представим за какво е бил използван преди хилядолетия. 
image


Канали отвеждат дъждовната вода в изсечени в скалата цилиндрични резервоари (щерни) с вместимост от 2 до 7 куб. метра. В тях целогодишно се задържа вода, използвана от жреците за обредни цели.
image


Многобройните ямки по повърхността на платото. Някои, оприличават тези ямки върху платото, като конфигурации на съзвездия, а цялото плато като една звездна карта - Звезден атлас на Земята. 
image


Снимките, както и текста под тях, за взети от plovdivcityguide.com.


Тагове:   как,   място,   долина,   Модерна,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Свещено място
10.09.2008 19:14
Усещаш Белинташ като свещено място, а в него човек се чувства като в храм. Лошото е, че българина има ниска култура и се държи като малко дете, което трябва да се поучава.
цитирай
2. анонимен - Това къде се намира?
12.09.2008 16:39
Не беше ли край Созопол, Ропотамо? Защото мисля, че там съм мяркал подобни скали и имаше нещо такова. А за това място иначе само съм чел по вестниците, не съм се катерил, за голямо съжаление. Снимките са много интересни. И статията. И отношението ти по отношение гражданското поведение. Добавям те в списъка с четените блогове.
Поздрави, Жоруел
www.joruel.blogspot.com
цитирай
3. анонимен - Хах, кьорчо...
12.09.2008 16:42
...кьорчо съм си, ти си го написала - в Родопите. Мдааам, значи край Созопол е нещо друго, а може да е и просто природно образувание, знам ли...

Жоруел
цитирай
4. veselushka - Жоруел,
15.09.2008 16:45
Радвам се, че ти е харесал постингът ;) Аз се опитах да напиша коментар към твоя за БНТ, но нещо не ми се занимаваше с регистрацията в google...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: veselushka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 326006
Постинги: 80
Коментари: 483
Гласове: 2801
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930